C-vitamin askorbinsyra Livsmedels kvalité.
Innehåller 100 gram. Bäst före 2025-04-20
C-vitamin är nödvändigt för bland annat bindvävens ämnesomsättning. Det underlättar järnupptagningen i magen (överför metalljonerna till enzymerna). Dess benägenhet att reducera ger askorbinsyran en antioxidativ effekt på andra ämnen i kroppen.
C-vitamin minskar risken för att få depressiva syndrom och är viktigt för balansen i hjärnans kemi.
Rekommenderat dagligt intag (RDI) är enligt svenska normer 30 till 60 mg/dag (85/100 mg för gravida/ammande), vilket är lägre än de amerikanska normerna som ligger på 60-95 mg/dag. Det räcker dock med 10 mg/dag för att undvika skörbjugg.
Lindrig brist kan ge blödningar i tandköttet (vilket kan leda till tandlossning), försämrad sårläkning, trötthet, muskelsvaghet, ökad risk för infektioner. Allvarlig brist av askorbinsyra ger skörbjugg.
Askorbinsyra är vattenlösligt, vilket gör att ett eventuellt överskott försvinner ur kroppen med urinen.
Forskning har även bevisat att C-vitamin neutraliserar fria radikaler som annars förhindrar produktionen av
kväveoxid i blodådrornas endotelceller. Detta medför att deras vasodileringsförmåga, eller flexibilitet, förbättras och därmed utjämnar högt eller lågt blodtryck mer effektivt.
Tillverkning av askorbinsyra
För att få en kontrollerad produktion och tillräckligt hög halt C-vitamin i kosttillskott tillverkas askorbinsyra vanligtvis med majssirap eller som ursprungligt ämne.
Tillverkning av askorbinsyra sker med hjälp av följande processteg:
- Stärkelsehydrolys: Majssirap bryts via en serie processsteg ned till enkelt socker, D-glukos, via värme och enzymer.
- Hydrogenering: D-glukos omvandlas till D-sorbitol.
- Fermentering: D-sorbitol omvandlas till L-sorbos.
- Tillsättning av syra: L-sorbos kombineras med en syra vid låg temperatur.
- Oxidering: produkten oxideras med en katalyst, syrasätts, renas och torkas för att bilda L-glukonsyra.
- Hydrolys: L-glukonsyra behandlas med saltsyra för att bilda askorbinsyra.
- Återkristallisering: den ”råa” askrobinsyran filtreras, renas och mals till fint kristalliknande pulver.
Vitamin C förhindrar bildning av nitrosaminer i kroppen.
Nitrosaminer eller N-nitrosoföreningar. De flesta av dessa föreningar är cancerframkallande. Exponering via ett antal vägar, av vilka livsmedel utgör en. Kan även finnas i läkemedel och i kosmetiska produkter.
För ytterligare information om vitamin C gå in på https://www.vitaminc.se/
Förvaras torrt och mörkt. Ej i kylskåp.
Dosering: 1000 mg = 1 gram = 1 kryddmått
Källa: https://kurera.se/vitamin-c-askorbinsyra/
För att förhindra eller minska:
• skörbjugg (300–1 000 mg)
• järnbrist och anemi (300–1 000 mg)
• allergi, astma och andra respiratoriska sjukdomar (2 000–10 000 mg)
C-vitamin RDI (rekomenderat dagligt intag)
60-100 mg/dag
Livsmedelsverket
Innehåller:
Vitamin C 100%
Moms ingår med 12 %